Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei: ”Dacă Rusia trece linia roșie va avea de suferit”

Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei: ”Dacă Rusia trece linia roșie va avea de suferit”
Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei: ”Dacă Rusia trece linia roșie va avea de suferit”
Publicat: 15/04/2021, 16:59
Actualizat: 15/04/2021, 18:04

Vladimir Putin și-a masat trupele la granița Ucrainei, iar ministrul ucrainean de externe acuză Moscova că amenință cu distrugerea statalității Ucrainei și subminează, prin astfel de amenințări, toate eforturile diplomatice. Tensiunea din zonă crește cu fiecare zi care trece, iar ambele tabere par decise se nu cedeze niciun pas în acest ”război” al nervilor și al declarațiilor belicoase.

Dmytro Kuleba a susținut chiar astăzi, într-o conferință de presă, că oficialii Kremlinului – dar și unii analiști politici – recurg la amenințări, iar suveranitatea și integritatea țării sunt puse în pericol.

”Analiști și oficiali ruși amenință deschis Ucraina cu război și cu distrugerea statalității ucrainene”, a declarat Dmytro Kuleba, potrivit informațiilor transmise de AFP.

Dmytro Kuleba: ”Declarațiile Moscovei, menite să escaladeze tensiunile militare și submineze eforturile diplomatice”

Ministrul de Externe al Ucrainei a condamnat, de altfel, acțiunile coordonate de la Kremlin care subminează, permanent, toate eforturile diplomatice pentru dezamorsarea acestui potențial conflict.

Mai mult, oficialul ucrainean a lansat și un avertisment către Rusia, afirmând că există o ”linie roșie” – granița de stat a Ucrainei –, iar o intervenție rusă dincolo de această linie va fi urmată de o reacție rapidă.

”Condamnăm agravarea de către Rusia a situației privind securitatea, acțiunile și declarațiile Moscovei menite să escaladeze tensiunile militare și submineze eforturile diplomatice de a rezolva conflictul ruso-ucrainean. Linia roșie a Ucrainei este la granița de stat. Dacă Rusia trece acea linie roșie atunci va avea de suferit”, a avertizat Dmytro Kuleba în timpul aceleiași conferințe de presă.

Dmitri Peskov: ”Rusia nu amenință pe nimeni”

Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar de atunci se desfășoară un conflict deschis între Ucraina și separatiștii pro-ruși din regiunea Donbas. Luptele au început în luna aprilie a aceluiași an, atunci când separatiștii pro-ruși au preluat controlul asupra unor localități din regiunile Donețk și Luhansk.

Pe de altă parte, Kremlinul a susținut, acum câteva zile, prin vocea purtătorului de cuvânt – Dmitri Peskov – că Ucraina este responsabilă de ”provocări”, fiindcă Rusia ”nu amenință pe nimeni”.

”Rusia nu amenință pe nimeni, nu a amenințat niciodată pe nimeni”, a spus el, acuzând forțele armate ale Ucrainei de multiple provocări (alte informații AICI).

OSCE: ”O creştere semnificativă a restricţiilor şi obstacolelor asupra libertăţii de deplasare”

De mai multe săptămâni, Kievul şi separatiștii pro-ruși din Donbas se acuză reciproc de escaladarea confruntărilor. În acest context alarmant, Moscova a desfăşurat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina, alimentând îngrijărările în legătură cu declanşarea unei ample operaţiuni militare.

”Numărul de încălcări înregistrate în timpul ultimelor două săptămâni a atins cel mai ridicat nivel de la începutul anului, fiind de trei ori mai ridicat”, a transmis Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) prin intermediul unui comunicat de presă. Tototdaă, reprezentanții misiunii desfăşurate chiar în zona de conflict au mai tras un semnal de alarmă, constatând ”o creştere semnificativă a restricţiilor şi obstacolelor asupra libertăţii de deplasare”. Aceștia au mai dezvăluit că nouă zboruri ale dronelor cu rază de acţiune lungă au fost ”afectate de interferenţe” (alte informații din raportul OSC pot fi citite AICI).

Situaţia de pe front din Donbas (regiune din estul Ucrainei care include Donețk și Luhansk) s-a deteriorat rapid la începutul anului, după ce armistiţiul fusese, o perioadă, respectat. Totuși, OSCE a anunțat că armistiţiul convenit de părţile implicate în conflictul din Donbas a fost încălcat de 2.756 de ori, începând cu data de 27 iulie 2020, atunci când acordul de încetare a focului a intrat în vigoare.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
A murit un campion al României. Marele antrenor a căzut pe scări și a decedat
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alergătorii de elită trăiesc mai mult, au descoperit oamenii de știință
×